Digitalisering, het moet het woord zijn dat ik in 2019 het meeste gebruikt heb. In de afgelopen drie jaar dook ik dan ook continu in alles wat met die digitalisering te maken heeft, dat de term een basisbegrip in mijn woordenschat is geworden. Maar wat is dat nu eigenlijk digitalisering? Wat doe je er dan mee of beter gezegd: wat kan digitalisering voor jou betekenen? En hoe pak je dat dan het beste aan?
Digitalisering: say what?
Wanneer je het woord tot de basis ontleedt betekent het letterlijk elementen uit een analoge wereld digitaal maken. Dat klinkt simplistisch en dan maak je alvast snel de redenering “Ik heb een webshop en ben op social media aanwezig, dus mijn bedrijf is gedigitaliseerd.”
Digitalisering is de overgang van informatie naar een digitale vorm, dat wil zeggen in een vorm die gebruikt kan worden door elektronische apparaten zoals computers. De term kan betrekking hebben op de gegevens zelf, op de bijbehorende procedures of op de samenleving in het algemeen.
Wikipedia
Het maakt direct duidelijker dat digitalisering een proces is dat zich op verschillende niveaus afspeelt en het allicht niet te vereenvoudigen is tot “Hey, ik heb een webshop dus ben ik goed bezig.” Een digitale strategie voor je bedrijf hebben, is cruciaal geworden. Het gaat er niet meer over of je digitaal kan zijn maar wel over hoe jij als ondernemer het kan aanpakken?
Het is noodzakelijk om weten dat de consument de digitalisering al lang niet meer in vraag stelt. Online je nieuwe bril bestellen, Deliveroo gebruiken, een taxi bestellen via de mobiele app Uber, muziek opzetten via Spotify, een doktersafspraak online maken, … het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden waar consumenten een shift hebben gemaakt van een volledige offline beleving naar een (deels) online beleving. Bij veel ondernemingen daarentegen is er vaak nog weerstand ten aanzien van technologie of een gebrek aan kennis/tijd om echt op de digitale sneltrein te springen.
Digitale sneltrein
Pas aan de digitalisering van je bedrijf denken wanneer een andere speler dat binnen je markt doet is business minded niet zo verstandig. Wanneer je ervan overtuigt bent dat binnen jouw sector de digitalisering niet zo een rol zal spelen, is de kans groot dat een andere speler op een bepaald moment je voor is. Auto’s online kopen? 15 jaar geleden ondenkbaar en toch kan het ondertussen bij Tesla. Een bril online kopen, zonder effectief te gaan passen in de winkel? Het was vroeger ondenkbaar. Ondertussen is het voor velen de normaalste zaak van de wereld geworden en maken we zelfs de volgende stap waarin brillen dankzij technologie op een 3D-foto van je hoofd gepast worden.
Miste je de digitale sneltrein en moet je inhalen op andere spelers? Dan is het nog niet te laat maar het wordt wel hoogtijd. In de kledingsector bijvoorbeeld, kan je het je niet meer permitteren om niet online te verkopen. Een webshop is daar een standaard geworden. Maar laat je niet vangen; een webshop hebben betekent daarom niet dat je digitaal volledig bent overgestapt. Want digitalisering werkt niet als je enkel focust op innovatie.

Beschikken over een digitale focus, het belang van digitalisering inzien en een verandering van ingesteldheid zijn nodig.
Heel vaak hoor je “Ja, maar ik heb een webshop en die draait absoluut niet.” Het is niet voldoende om een webshop te hebben, je dient daarin ook de klantbeleving naar een hoger niveau te brengen. Je hoeft het daarin niet steeds ver te gaan zoeken: vertrek vanuit klantgerichtheid, analyseer wat je klant wil en speel hier op in. Groot dromen mag trouwens, daar is helemaal niks mis mee!
Beschikken over een digitale focus, het belang van digitalisering inzien en een verandering van ingesteldheid zijn nodig. Heb jij een fysieke winkel dan is het cruciaal geworden dat mensen online je gamma kunnen bekijken. Zelfs als dit betekent dat ze vandaag de dag nog steeds in je fysieke winkel kopen. (Het is niet of offline of online.) Beschik je enkel over een webshop? Hoe zorg jij dan voor klantenbinding? Hoe vergroot jij de gebruikerservaring en hoe communiceer je naar je klanten? Wat doe je zodat Google je beste vriend is? Hoe pak jij je online etalage aan? En waarom zouden mensen je volgen op social media?
Verkoop je geen producten maar enkel diensten? Denk dan niet dat je op dat vlak safe zit. Ook diensten worden steeds meer gedigitaliseerd aangeboden en online aanwezig zijn kan het verschil maken tussen een volle of lege agenda.
Digitale doelstellingen
Je corebusiness versterken dankzij digitale middelen is één manier hoe je je als bedrijf kan optimaliseren om zo betere resultaten te boeken. Bijvoorbeeld een winkel in bedden en matrassen die inzet op online storytelling en zo meer mensen tot hun fysieke winkel weet te lokken.
In realiteit zal je vaak een mix van de twee moeten maken.
Een tweede mogelijkheid binnen die digitalisering is je bestaande strategie fundamenteel gaan veranderen om zo nieuwe verdienmodellen te generen. Het is jezelf heruitvinden. Je bent als ondernemer soms je eigen concurrent. Een beetje uitdaging kan echter nooit kwaad, toch?!?
In realiteit zal je vaak een mix van de twee moeten maken. Online aanwezigheid en tegelijkertijd durven nadenken over vernieuwingen en ze effectief tot uitvoering brengen. Daarom is het als ondernemer belangrijk om tijd te nemen om hieraan te werken. In de dagelijkse rush van ondernemen maak je nu éénmaal niet spontaan tijd om hierover na te denken. Tijd in je agenda vrij maken om dit wel te doen is een cruciale stap of een digitaal expert onder de arm nemen die je hierin kan begeleiden.
Wat brengt de toekomst?
De toekomst voorspellen is natuurlijk moeilijk. Spraaktechnologie en chatbots duiken echter steeds meer op. De consument zal bijvoorbeeld in staat zijn om aan Google, al sprekend, te vragen waar hij een nieuwe rok van merk A online kan bestellen. Draait jouw webshop niet goed, is hij niet mobile friendly of dacht je niet aan de SEO dan is de kans klein dat Google jou zal vermelden als online shop waar je de rok van merk A kunt bestellen.
Maar het is niet enkel en alleen technologie. Daarnaast dien je echter ook rekening te houden met de klantbeleving. Ik hamerde er in dit artikel al enkele keren op, maar het is cruciaal. Welk verhaal vertel jij online? Waar vertel je dat verhaal? Hoe doe je dat? Wat heeft de klant hieraan? Hoe vereenvoudig jij het proces dat je klant online doorloopt? En zo zijn er nog vele vragen die jij als ondernemer dient te beantwoorden in functie van je klant.
Digitalisering: Conclusie
Ontken de digitalisering niet maar creëer een draagvlak voor digitale transformatie. Ga digitaal dan ook niet zomaar iets gaan doen maar maak tijd en werk van een digitale strategie. Online zijn omdat het moet en verder hier niet over nadenken zal je vooral veel tijd kosten en veel frustratie opleveren.
Zie daarin trouwens de online wereld niet los van de offline wereld. Online draagt bij tot de ervaring in de offline wereld en omgekeerd. Wil je digitaal echt een rol gaan spelen, dan betekent dit niet dat je je fysieke winkel dient te verwaarlozen of op te doeken. Op zoek gaan naar de perfecte mix hierin is de boodschap. De interactie tussen offline en online versterken en optimaliseren zal zorgen voor een betere ervaring in beide werelden. Al zijn uitzonderingen steeds mogelijk.
Werken aan een digitale strategie is trouwens geen pakketje waarmee je direct alle problemen oplost. Weet waar je op lange termijn naar toe wil maar werk dit uit in subdoelstellingen waaraan je binnen een kortere termijn kan werken. Vergeet daarin sowieso nooit je klanten, want daar draait het uiteindelijk om. Hun gebruikerservaring zal bepalen of de digitale stappen die je bedrijf maakt werken of juist niet. Het hoeft dus niet persé mega innoverend te zijn, het moet vooral aansluiten bij je klant en soms zijn er tussenstappen nodig.
Social media kan een belangrijk onderdeel zijn van die digitalisering. Wil je hier werk van maken? Bekijk dan even mijn individuele coachingstrajecten of mijn online trainingen, waarin ik je help aan meer online zichtbaarheid.