“Lies, mijn engagement niveau is echt om bij te huilen. Het aantal likes op mijn foto’s is zeker gehalveerd en volgers bij krijgen doe ik al helemaal niet meer. Wat moet ik doen?” Een vraag die ik maar al te vaak krijg. Maar wat moet je nu doen en hoe win je van het Instagram algoritme? Vragen die ik graag beantwoord.
Wat houdt het Instagram algoritme in?
Een algoritme bevat een set van regels die automatisch leidt tot een bepaald resultaat. Een computer bepaalt met andere woorden welk resultaat dat zal zijn. Op het moment dat Instagram een algoritme heeft ingevoerd, was dat vooral omdat een chronologische volgorde voor al z’n gebruikers niet langer haalbaar was. In principe moet het algoritme dus eigenlijk in je voordeel werken. Jij krijgt de content te zien die het meeste bij je past. Althans volgens het algoritme dan toch.
Toch ervaren veel gebruikers van Instagram het algoritme als een straf, iets waar ze moeten tegen strijden. Telkens wanneer men denkt het algoritme gekraakt te hebben, treedt er weer een verandering op en begint de zoektocht (en de bijhorende frustratie) opnieuw.
Verlies ik zichtbaarheid door het algoritme?
Ik wou dat ik kon zeggen dat je nooit zichtbaarheid door het algoritme verliest. De waarheid ligt echter ergens in het midden. Jouw volgers krijgen content niet chronologisch in hun feed te zien. Het algoritme bepaalt op basis van eerder Instagram-gedrag wat de beste content voor hen is. Het percentage volgers dat jouw content te zien krijgt is hierdoor sowieso veel lager dan je volgersaantal. (>80% krijgt je content niet in hun feed te zien.)
Wat kan je doen om meer zichtbaarheid te creëren?
Inzien dat je niet moet strijden tegen het algoritme en/of allerlei gekke dingen moet bedenken om het algoritme te verslaan is cruciaal. Instagrammers verliezen zich zo vaak hierin dat ze vergeten waar Instagram echt om draait. Waardevolle content delen en een community opbouwen. Met enkele tips kan jij je terug focussen op waar het allemaal om draait en is het algoritme niet langer je vijand.

1. Maak killer-content
Instagram heeft ondertussen meer dan 1 miljard gebruikers en dat betekent dagelijks een berg aan nieuwe content. Zorg er daarom voor dat je Instagram-feed en content die je deelt de moeite waard is. Maak aantrekkelijke foto’s en vertel een verhaal. Dit betekent niet dat alles er altijd perfect moet uitzien. Maar een duizend in één dozijn foto zal het nu éénmaal minder goed.
Het is trouwens oké om niet elke keer killer-content te delen. Niet elke foto kan gigantisch veel likes krijgen. Dit betekent niet dat de foto niet waardevol en mooi kan zijn. Een foto met veel likes kan je als ondernemer bijvoorbeeld minder opleveren dan een foto die op het eerste zicht het minder goed doet.
2. Vertel een verhaal
Instagram gaat over meer dan enkele foto’s delen. Volgers willen het verhaal achter een foto, een account kennen. Zorg er dus voor dat alles wat je neerschrijft op Instagram gelinkt is aan het verhaal dat jij als ondernemer wil vertellen. Gaande van je biografie, je Instagram-stories tot de teksten onder je feed-foto’s. Enkel productplaatsje met dito verkoopspraatje zullen op Instagram dus niet werken. Wees persoonlijk en denk altijd aan je einddoelstelling!
3. Wees consistent
De ene week 10 foto’s posten in je feed en daarna twee weken Instagram-stilte? Dat is niet de manier waarop Instagram werkt. Zoek een timing van posten die je kan volhouden. Analyseer daarom het gedrag van jouw volgers en zet dit in. Consistent zijn, daar houdt Instagram van. Betekent dit trouwens dat je altijd exact op dezelfde dagen en momenten moet posten? En dat je nooit ééns een momentje mag overslaan? Natuurlijk niet! Maar er moet toch een lijn inzitten.
4. Actief zijn
Fotootje posten, wat stories online zwieren en dat is het? Vergeet het maar. Wanneer je niet bereid bent enige vorm van activiteit op het platform te tonen, zal het algoritme steeds minder van je posts tonen. Vind je dit moeilijk? Stip dan kleine momentjes in je agenda aan. Dit betekent niet dat je dagelijks uren online moet zijn. Een kwartiertje per dag kan al voldoende zijn.
5. Hashtags
Tegenwoordig hoor ik vaak dat hashtags er niet toe doen. Niks is echter minder waar. Het kan nog steeds een grote bron van verkeer zijn richting je foto en profiel. Een hashtag strategie is daardoor extra belangrijk geworden, wil jij jouw ideale volger bereiken. Hashtags moeten aansluiten bij hun zoekgedrag en moeten ook precies passen bij wat jij doet.
Heb je geen idee hoe het Instagram algoritme werkt en wil je goed van start gaan? Download dan gratis mijn E-book Instagram voor beginners. Je kan direct aan de slag.
Hulp nodig bij het opzetten van je Instagram-account? Misschien is coaching dan wel iets voor jou.